Saving Turtles from Cats

ANTAconcept has been hosting summer seminars and volunteering in Zakynthos off and on since the late 1980s. In 2016 we started a new project to tackle a major problem left unaddressed by local authorities responsible for nature protection: the growing amount of stray or unattended dogs that harm turtles and their nests, destroying dozens of precious eggs and hatchlings.

From 2016 till now, we have succeeded in reducing the problem significantly, resulting in the total success in 2021 were we had no damage at all. However, we need to continue every year with these activities in order to ensure no sea turtle nests are damaged by dogs.

In 2022, while still celebrating that no nests were destroyed by dogs, we were suddenly confronted with an escalating issue of cats preying on newly hatched sea turtle babies at the protected Kalamaki and Daphne nesting beaches. We immediately took action to inform all parties involved and this resulted in positive mobilisation towards sterilisation campaigns and relocation of stray animals (read more…)

This year, in 2023, the project activities already started in winter where we did a sterilisation campaign of cats. We have also successfully located and informed the owner of two dogs that dug up a turtle nest in the beginning of June. This time the NMPZ Management Unit followed through on this very fast and successfully.

The ANTA Project will also continue its “watch dog” activities. Unfortunately, the habitats within the National Marine Park of Zakynthos have been increasingly destroyed and threatened. The current government has passed laws which allow private investors to ignore protective legislation. Concerned citizens and specialist with the support of the ANTA Projekt are raising their voices and shading light on the destructions. There are only two Marine National Parks in Greece, Alonnisos and Zakynthos. Right now in both parts anarchy reigns and destruction is the new norm.

Each summer we visit the beaches regularly, watch for free-roaming dogs, spay or neuter them, and seek new homes for them. Many dogs are hosted at the seminar location until adoption and cared for by volunteers. The work is never-ending, but each year come September we are rewarded with the increased number of nests that remain safe thanks to our volunteers.

All these activities are financed by ANTA Organic Food Products and the Robin Hood Foundation.

Read about this issue in our local press publications

Ermis local news Zakynthos 21.03.2023

 

 

Imera Zante 17.03.2023

 

 

 

Ermis local news Zakynthos 13.02.2023

 

Κατοικίδια εναντίον άγριας φύσης.

 Όλοι γνωρίζουμε ότι στη Ζάκυνθο τα κατοικίδια ζώα έχουν πρόβλημα. Οι συνθήκες διαβιώσης τους στη μεγάλη πλειοψηφία δεν είναι αυτές που ορίζει ο νόμος και δεν αρμόζουν στις ανάγκες τους. Αδέσποτα υπάρχουν παντού και δεν περιορίζονται μόνο στις κατοικήσιμες περιοχές. Αδέσποτες γάτες και σκυλιά βλέπουμε να ζουν άγρια μέσα στα δάση μας, στις καλλιεργημένες περιοχές , μέσα στους προστατευόμενους οικότοπους του Εθνικού θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου (Ε.Θ.Π.Ζ) και στις προστατευόμενες περιοχές Natura 2000.
Οι γάτες και τα σκυλιά είναι σαρκοφάγα ζώα τα οποία κυνηγούν και πιάνουν τη λεία τους. Όταν ζουν μέσα στην άγρια φύση και στις αγροτικές περιοχές συμβάλλουν στην μείωση μέχρι και εξαφάνιση άγριας πανίδας (άγριων ζώων)
Οι γάτες όχι μόνο θα κυνηγήσουν τα πουλιά, που είναι πολύ αποτελεσματικές στο να τα πιάνουν, αλλά θα ανέβουν και στο δέντρο να φάνε τα αυγά της φωλιάς. Για να μη μιλήσουμε για τις σαλαμάνδρες, φίδια, μεγάλα έντομα, σκαντζόχοιρους, ποντικάκια. Τους αρουραίους γιατί είναι πολύ μεγάλοι τους κυνηγάνε λιγότερο. Ο πραγματικός θηρευτής τους είναι το κουνάβι που μπαίνει μέσα στις φωλιές τους και τρώει τα μικρά των αρουραίων. Το κουνάβι όμως εκτοπίζεται από τις γάτες και τα σκυλιά που έχουν αποικίσει τις περιοχές της άγριας φύσης μας.
Το πρόβλημα έφτασε στο αποκορύφωμα του με την καταστροφή φωλιών και τη θήρευση των μωρών της θαλάσσιας χελώνας –  επειδή οι αρμόδιοι φορείς το έχουν αγνοήσει και δεν έχουν μεριμνήσει να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες.
Φέτος το καλοκαίρι μαζεύαμε νεκρά χελωνάκια που είχανε φέρει οι γάτες από την παραλία  στα γκαζόν των ξενοδοχείων. Το πρόβλημα αυτό εστιάζεται αυτή τη στιγμή στις προστατευόμενες παραλίες Καλαμακίου και Δάφνης.
Ως Άντα Βλαχουτσικου και με τη χρηματοδότηση της ROBIN HOOD μιας Αυστριακή φιλοζωική οργάνωσης https://robinhood-tierschutz.at αποφασησαμε να δρασουμε και να ενθαρρύνουμε άλλους να δράσουν, αυτο το πρόβλημα υπάρχει λογω αμέλειας και ειναι δυνατόν να αντιμετωπιστεί και με επιμονή να λυθεί.
Το καλοκαίρι δημοσιεύσαμε ενα άρθρο και φιλοζωικές οργανώσεις του νησιού κινητοποιήθηκαν γρήγορα όπως και ντόπιοι κάτοικοι για να μας ενημερώσουνε για δράσεις που κάνανε και που θα κάνουν.
Hearts 4 cats στειρωσανε 30 γατες στην περιοχή του Καλαμακίου τις 24 στειρωσεις τις πληρωσε το ξενοδοχειο Μεανδρος και τις 6 η ιδια η οργανωση.
 Η Penny Draper διεκπεραιώνει  συστηματικά στειρώσεις γατών στην περιοχή.
 Το γραφείο υπεύθυνο για τα αδέσποτα από τη μεριά του δήμου με υπεύθυνο τον αντιδήμαρχο Χρήστο Πάστρα και τους συνεργάτες του Νίκη Βαρυμπατη και Νελλυ Κολιμπαδη μόλις ενημερώθηκαν για το θέμα, το οποίο δε γνώριζαν, οργανώσανε 25 στειρώσεις που θα διεκπερωθουνε τον Μάρτιο και τον Απρίλιο στις προστατευόμενες παραλίες.
Στο Καλαμάκι λόγω του μεγάλου οικισμού που υπάρχει πίσω από τις παραλίες ωοτοκίας, το πρόβλημα αυτό είναι πιο δύσκολο να αντιμετωπιστεί αλλά το ότι είχαμε φτάσει να έχουμε τουλάχιστον 16 γάτες στη Δάφνη είναι τελείως απαράδεκτο εφόσον η Δάφνη είναι μια απόμακρη περιοχή.
Στη Δαφνη απομακρύνθηκαν 10 γάτες οι οποίες στειρωθήκαν και οι 7 πήγανε σε πολύ καλά σπίτια. Οι τρεις για τις οποίες δε βρέθηκαν σπίτια, επιστράφηκαν στειρωμένες στη Δάφνη. Οι υπόλοιπες που έχουν παραμείνει, θα πρέπει να στειρωθούν και όλες οι γάτες να απομακρυνθούν εντελώς  από την προστατευόμενη περιοχή.
Επίσης υπάρχουν δυο σκυλάκια στη Δάφνη. Το ένα είναι εντελώς άγριο, αλλά και τα δυο θα πρέπει να μπουν σε πρόγραμμα υιοθεσίας, να στειρωθούν και να απομακρυνθούν από την παραλία, το αργότερο μέχρι μέσα Μαΐου που αρχίζει η ωοτοκία.
 Ο φορέας που κανονικά είναι υπεύθυνος να αντιμετωπίσει αλλά και να αποφύγει τη δημιουργία και συνέχεια αυτού του προβλήματος είναι του Εθνικόυ Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου.
Ο Δήμος σαν υπεύθυνος φορέας των αδέσποτων έχει εκφράσει τη θέληση του να χρηματοδοτήσει και μεριμνήσει για τις στειρώσεις και αποκατάσταση ζώων, όπως και φιλοζωικές οργανώσεις του νησιού μας, αλλά και επιχειρηματίες όπως του Ξενοδοχείου Κρυσταλ και κάτοικοι του νησιού μας. Οι δράσεις που θα έπρεπε να έχουν γίνει και συνίσταται να γίνουν άμεσα είναι οι εξής:
  • Ενημέρωση από τους επιστήμονες του Πάρκου, των φυλάκων του ΕΘΠΖ (τους κυριολεκτικους ήρωες του Πάρκου μας) ότι δεν είναι υπεύθυνοι για την προστασία και φύλαξη κατοικίδιων ζώων, παρά ο ρόλος τους είναι να βοηθήσουν στην προστασία και διατήρηση της άγριας πανίδας και χλωρίδας και των βιοτόπων του νησιού. Η γάτα είναι ξενική, εισαγμένο είδος από τη βόρεια Αφρική και ως τέτοιο επιτρέπεται μόνο σαν κατοικίδιο σε οικισμούς.
  • Ανάρτηση πινακίδων σε όλες τις εισόδους των προστατευόμενων παράλιων που ενημερώνουν για γάτες και σκυλιά (Αυτές που υπάρχουν για τα σκυλιά δεν είναι επαρκής)
  •  Δημιουργία φυλλαδίου ενημέρωσης για τους ντόπιους κατοίκους και επιχειρηματίες
  • Αποστολή του φυλλαδίου ενημέρωσης σε όλους τους κατοίκους και επιχειρηματιων των πλειγεισων περιοχών.
  • Ανάρτηση του φυλαλδιου στο Site του παρκου και διαδυκτιακη καμπανια ενημέρωσης προς ολα τα ζακυνθηνα μεσα.
  • Συνεργασία με το δήμο και τις φιλοζωικές οργανώσεις για την ολοκληρωνμενη στείρωση και απομακρυνη των κατικιδιων από τις προστατευόμενες περιοχές.
  •  Σε συνεργασία με το δήμο και τις φιλοζωικές αλλαγή των θέσεων όπου ταΐζονται  τα αδέσποτα ώστε να μην είναι κοντά στις παραλίες
  • Κάδοι  σκουπιδιών πάνω από παραλίες ωοτοκίας θα έπρεπε η να απομακρυνθούν η να είναι μέσα σε κλειστές κατασκευές ώστε να μη μπορούν να εισέλθουν οι γάτες και τα σκυλιά. Θα έπρεπε το ΕΘΠΖ να βοηθήσει το δήμο να γραφτούν οι αιτήσεις για τη χρηματοδότηση αυτής της ενέργειας
Με την καλή πρόθεση όλων μας το πρόβλημα των κατοικιδίων στις προστατευομενες περιοχές μπορεί να λυθεί.
Για τις παραλίες ωοτοκίας έχουμε χρόνο μέχρι τις 15 Μαΐου.
Ας δράσουμε λοιπόν μαζί και ανεξάρτητα. Είναι ένα από τα προβλήματα του νησιού που μπορεί να λυθεί.
Αντα Βλαχούτσικου
Βιολόγος Περιβαλλοντολόγος

Share

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.

if ( function_exists('yoast_breadcrumb') ) { yoast_breadcrumb( '' ); }