Cats

Κατοικίδια εναντίον άγριας φύσης.
 Όλοι γνωρίζουμε ότι στη Ζάκυνθο τα κατοικίδια ζώα έχουν πρόβλημα. Οι συνθήκες διαβιώσης τους στη μεγάλη πλειοψηφία δεν είναι αυτές που ορίζει ο νόμος και δεν αρμόζουν στις ανάγκες τους. Αδέσποτα υπάρχουν παντού και δεν περιορίζονται μόνο στις κατοικήσιμες περιοχές. Αδέσποτες γάτες και σκυλιά βλέπουμε να ζουν άγρια μέσα στα δάση μας, στις καλλιεργημένες περιοχές , μέσα στους προστατευόμενους οικότοπους του Εθνικού θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου (Ε.Θ.Π.Ζ) και στις προστατευόμενες περιοχές Natura 2000.
Οι γάτες και τα σκυλιά είναι σαρκοφάγα ζώα τα οποία κυνηγούν και πιάνουν τη λεία τους. Όταν ζουν μέσα στην άγρια φύση και στις αγροτικές περιοχές συμβάλλουν στην μείωση μέχρι και εξαφάνιση άγριας πανίδας (άγριων ζώων)
Οι γάτες όχι μόνο θα κυνηγήσουν τα πουλιά, που είναι πολύ αποτελεσματικές στο να τα πιάνουν, αλλά θα ανέβουν και στο δέντρο να φάνε τα αυγά της φωλιάς. Για να μη μιλήσουμε για τις σαλαμάνδρες, φίδια, μεγάλα έντομα, σκαντζόχοιρους, ποντικάκια. Τους αρουραίους γιατί είναι πολύ μεγάλοι τους κυνηγάνε λιγότερο. Ο πραγματικός θηρευτής τους είναι το κουνάβι που μπαίνει μέσα στις φωλιές τους και τρώει τα μικρά των αρουραίων. Το κουνάβι όμως εκτοπίζεται από τις γάτες και τα σκυλιά που έχουν αποικίσει τις περιοχές της άγριας φύσης μας.
Το πρόβλημα έφτασε στο αποκορύφωμα του με την καταστροφή φωλιών και τη θήρευση των μωρών της θαλάσσιας χελώνας –  επειδή οι αρμόδιοι φορείς το έχουν αγνοήσει και δεν έχουν μεριμνήσει να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες.
Φέτος το καλοκαίρι μαζεύαμε νεκρά χελωνάκια που είχανε φέρει οι γάτες από την παραλία  στα γκαζόν των ξενοδοχείων. Το πρόβλημα αυτό εστιάζεται αυτή τη στιγμή στις προστατευόμενες παραλίες Καλαμακίου και Δάφνης.
Ως Άντα Βλαχουτσικου και με τη χρηματοδότηση της ROBIN HOOD μιας Αυστριακή φιλοζωική οργάνωσης https://robinhood-tierschutz.at αποφασησαμε να δρασουμε και να ενθαρρύνουμε άλλους να δράσουν, αυτο το πρόβλημα υπάρχει λογω αμέλειας και ειναι δυνατόν να αντιμετωπιστεί και με επιμονή να λυθεί.
Το καλοκαίρι δημοσιεύσαμε ενα άρθρο και φιλοζωικές οργανώσεις του νησιού κινητοποιήθηκαν γρήγορα όπως και ντόπιοι κάτοικοι για να μας ενημερώσουνε για δράσεις που κάνανε και που θα κάνουν.
Hearts 4 cats στειρωσανε 30 γατες στην περιοχή του Καλαμακίου τις 24 στειρωσεις τις πληρωσε το ξενοδοχειο Μεανδρος και τις 6 η ιδια η οργανωση.
 Η Penny Draper διεκπεραιώνει  συστηματικά στειρώσεις γατών στην περιοχή.
 Το γραφείο υπεύθυνο για τα αδέσποτα από τη μεριά του δήμου με υπεύθυνο τον αντιδήμαρχο Χρήστο Πάστρα και τους συνεργάτες του Νίκη Βαρυμπατη και Νελλυ Κολιμπαδη μόλις ενημερώθηκαν για το θέμα, το οποίο δε γνώριζαν, οργανώσανε 25 στειρώσεις που θα διεκπερωθουνε τον Μάρτιο και τον Απρίλιο στις προστατευόμενες παραλίες.
Στο Καλαμάκι λόγω του μεγάλου οικισμού που υπάρχει πίσω από τις παραλίες ωοτοκίας, το πρόβλημα αυτό είναι πιο δύσκολο να αντιμετωπιστεί αλλά το ότι είχαμε φτάσει να έχουμε τουλάχιστον 16 γάτες στη Δάφνη είναι τελείως απαράδεκτο εφόσον η Δάφνη είναι μια απόμακρη περιοχή.
Στη Δαφνη απομακρύνθηκαν 10 γάτες οι οποίες στειρωθήκαν και οι 7 πήγανε σε πολύ καλά σπίτια. Οι τρεις για τις οποίες δε βρέθηκαν σπίτια, επιστράφηκαν στειρωμένες στη Δάφνη. Οι υπόλοιπες που έχουν παραμείνει, θα πρέπει να στειρωθούν και όλες οι γάτες να απομακρυνθούν εντελώς  από την προστατευόμενη περιοχή.
Επίσης υπάρχουν δυο σκυλάκια στη Δάφνη. Το ένα είναι εντελώς άγριο, αλλά και τα δυο θα πρέπει να μπουν σε πρόγραμμα υιοθεσίας, να στειρωθούν και να απομακρυνθούν από την παραλία, το αργότερο μέχρι μέσα Μαΐου που αρχίζει η ωοτοκία.
 Ο φορέας που κανονικά είναι υπεύθυνος να αντιμετωπίσει αλλά και να αποφύγει τη δημιουργία και συνέχεια αυτού του προβλήματος είναι του Εθνικόυ Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου.
Ο Δήμος σαν υπεύθυνος φορέας των αδέσποτων έχει εκφράσει τη θέληση του να χρηματοδοτήσει και μεριμνήσει για τις στειρώσεις και αποκατάσταση ζώων, όπως και φιλοζωικές οργανώσεις του νησιού μας, αλλά και επιχειρηματίες όπως του Ξενοδοχείου Κρυσταλ και κάτοικοι του νησιού μας. Οι δράσεις που θα έπρεπε να έχουν γίνει και συνίσταται να γίνουν άμεσα είναι οι εξής:
  • Ενημέρωση από τους επιστήμονες του Πάρκου, των φυλάκων του ΕΘΠΖ (τους κυριολεκτικους ήρωες του Πάρκου μας) ότι δεν είναι υπεύθυνοι για την προστασία και φύλαξη κατοικίδιων ζώων, παρά ο ρόλος τους είναι να βοηθήσουν στην προστασία και διατήρηση της άγριας πανίδας και χλωρίδας και των βιοτόπων του νησιού. Η γάτα είναι ξενική, εισαγμένο είδος από τη βόρεια Αφρική και ως τέτοιο επιτρέπεται μόνο σαν κατοικίδιο σε οικισμούς.
  • Ανάρτηση πινακίδων σε όλες τις εισόδους των προστατευόμενων παράλιων που ενημερώνουν για γάτες και σκυλιά (Αυτές που υπάρχουν για τα σκυλιά δεν είναι επαρκής)
  •  Δημιουργία φυλλαδίου ενημέρωσης για τους ντόπιους κατοίκους και επιχειρηματίες
  • Αποστολή του φυλλαδίου ενημέρωσης σε όλους τους κατοίκους και επιχειρηματιων των πλειγεισων περιοχών.
  • Ανάρτηση του φυλαλδιου στο Site του παρκου και διαδυκτιακη καμπανια ενημέρωσης προς ολα τα ζακυνθηνα μεσα.
  • Συνεργασία με το δήμο και τις φιλοζωικές οργανώσεις για την ολοκληρωνμενη στείρωση και απομακρυνη των κατικιδιων από τις προστατευόμενες περιοχές.
  •  Σε συνεργασία με το δήμο και τις φιλοζωικές αλλαγή των θέσεων όπου ταΐζονται  τα αδέσποτα ώστε να μην είναι κοντά στις παραλίες
  • Κάδοι  σκουπιδιών πάνω από παραλίες ωοτοκίας θα έπρεπε η να απομακρυνθούν η να είναι μέσα σε κλειστές κατασκευές ώστε να μη μπορούν να εισέλθουν οι γάτες και τα σκυλιά. Θα έπρεπε το ΕΘΠΖ να βοηθήσει το δήμο να γραφτούν οι αιτήσεις για τη χρηματοδότηση αυτής της ενέργειας
Με την καλή πρόθεση όλων μας το πρόβλημα των κατοικιδίων στις προστατευομενες περιοχές μπορεί να λυθεί.
Για τις παραλίες ωοτοκίας έχουμε χρόνο μέχρι τις 15 Μαΐου.
Ας δράσουμε λοιπόν μαζί και ανεξάρτητα. Είναι ένα από τα προβλήματα του νησιού που μπορεί να λυθεί.
Αντα Βλαχούτσικου
Βιολόγος Περιβαλλοντολόγος
Share

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.

if ( function_exists('yoast_breadcrumb') ) { yoast_breadcrumb( '' ); }