Current
Past
Ada Vlachoutsikou is a trained practitioner in Family Constellations as taught by the Hellenic school, which was founded by Dr.Dimitris Stavropoulos. Conducting seminars in Greece, Austria and Burkina Faso, drawing from the Hellenic Mythology. She can be contacted for private counselling through the systemic view in person and online. For more details contact Ada personally.
Συστημικές Aναπαραστάσεις Μύθων με την Άντα Βλαχούτσικου
Γενικό πλαίσιο συμμετοχής
Διεύθυνση : Γίνεται γνωστή μετά την εγγραφή στο σεμινάριο ( Η τοποθεσία των σεμιναρίων αλλάζει)
Κόστος : 55€ ( χωρίς ΦΠΑ)
. Ο καφές και το τσάι συμπεριλαμβάνονται στην τιμή. Ο καθένας μας μπορεί να φέρει μαζί του κάτι φαγώσιμο το οποίο μοιραζόμαστε στον κοινό Μπουφέ.
Αποφεύγουμε να φέρουμε προϊόντα που περιέχουν κρέας και ζάχαρη, εκτός από φρέσκα φρούτα.
. Επίσης φέρνουμε παντόφλες ή χοντρές κάλτσες γιατί στο χώρο των αναπαραστάσεων δε φοράμε Παπούτσια.
. Με την συμμετοχή σας σε ένα σεμινάριο της Άντα Βλαχούστικου συμφωνείτε , να γίνονται λήψεις οι οποίες θα χρησιμοποιηθούν για εκπαιδευτικούς σκοπούς.
. Παιδιά μέχρι 12 χρόνων όπως και υπερήλικες που χρειάζονται φροντίδα είναι ευπρόσδεκτοι. Σε τέτοιες περιπτώσεις χρειάζεται ένας συντονισμός με την Άντα προσωπικά.
Επισκόπηση των αρχών και των χαρακτηριστικών της ελληνικής σχολής σχετικά με τις γενικές προϋποθέσεις συμμετοχής
. Είμαστε σε συνήχηση με την πηγή Bert Hellinger και τον αναγνωρίζουμε ως τον πατέρα της οικογενειακής συστημικής αναπαράστασης. Τον Δρ. Δημήτρη Σταυρόπουλο τον αναγνωρίζουμε ως τον πατέρα της Ελληνικής συστημικής σχολής και αναπαραστάσεων με μύθους.
. Διατηρούμε μια παραδοσιακή σχέση δασκάλου-μαθητή. Αυτό βασίζεται σε μια αρχή ισότητας που μας δίνει δύναμη. Η δυναμική της εξουσίας του συμβούλου έναντι στον εξαρτώμενο πελάτη αντιμετωπίζεται έχοντας κατά νου τον κοινό στόχο – την επιδίωξη. Αλληλοσυμπληρώνεται αποκαθιστώντας την ισοτιμία με το γεγονός ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι είναι προσανατολισμένοι προς έναν κοινό στόχο.
. Η συστημική αναπαράσταση ασκείται ως θεραπεία με την έννοια της μέθεξης και της κάθαρσης δηλαδή ότι η προσωπική αναπαράσταση δεν είναι (ή δεν είναι πλέον) στο προσκήνιο.
Για αυτό το λόγο στην ελληνική σχολή δεν υπάρχουν διαφορές μεταξύ των αιτούντων, εκπροσώπων και θεατών, όλοι έχουν την ίδια θέση και άρα όλοι πληρώνουν την ίδια ελάχιστη τιμή.
.Επομένως, δεν υπάρχει προσχεδιασμένη προσωπική αναπαράσταση , αφού το θέμα προτεραιότητας δημιουργείται από τον συντονισμό της ομάδας. Συνήθως υπάρχει ένα θέμα ή ένας μύθος που προσδιορίζεται για την ημέρα, αλλά μπορεί τελικά να είναι διαφορετικό από αυτό που θα επεξεργασθεί γιατί προσεγγίζουμε αυτό που αποκαλύπτει η συγκεκριμένη ομάδα την συγκεκριμένη μέρα.
. Η μέθοδος διεξάγεται με τέτοιον τρόπο ώστε ο/η συμμετέχων μπορεί να επεξεργαστεί προσωπικά θέματα και μέσω από το ρόλο του θεατή ή εκπροσώπου ενός αρχέτυπου αλλά και μέσω των προσωπικών αναπαραστάσεων άλλων συμμετεχόντων
. Υπάρχει μια γενική αρχή της ελευθερίας σε σχέση με το χρόνο, τον χώρο και τα γεγονότα. Αυτό είναι η αρχή ένταξης που εξισορροπεί την πρακτική του αποκλεισμού που βιώνουμε στην καθημερινή ζωή, η οποία πυροδοτεί σύγχυση στο άτομο. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ενώ οπωσδήποτε οφελεί να έρθει κάποιος στη ώρα του και να παραμείνει μέχρι το τέλος του σεμιναρίου, είναι ελεύθερος και να καθυστερήσει να έρθει και να φύγει πιο νωρίς από τέλος του σεμιναρίου ( Η τιμή του σεμιναρίου παραμείνει η ίδια). Επίσης, σημαίνει ότι δεν μπορεί να απαιτήσει να γίνει κάποιο διάλλειμα.
. Όλοι μπορούν να συμμετέχουν στις συνάξεις, είτε παιδιά, ηλικιωμένοι, άρρωστοι είτε ζώα, κανείς δεν αποκλείεται. Μια μητέρα μπορεί να είναι πάντα εκεί με το μωρό της, όλοι έχουν μια θέση.
.Πάντα ελεύθερη κίνηση. Το κάθισμα συνίσταται , αλλά αν κάποιος θέλει να ξαπλώσει ή να σταθεί όρθιος, όχι μόνο γίνεται αλλά και θεωρείται ως στοιχείο της διαδικασίας. Σύμφωνα με την ομαδική συνήχηση, η κάθε κίνηση μεταφράζεται σαν κομμάτι της διαδικασίας και χρειάζεται να συμπεριληφθεί * .
- Υποσημείωση: Οφείλω αυτόν τον μεγάλο πλούτο εμπειρίας, κατανόησης και δεξιοτεχνίας ως αναπαραστάτρια στον δάσκαλο μου Δημήτρη που με άφησε να κοιμάμαι κατα τη διάρκεια της εκπαίδευσης μέσα στο χώρο. Ο ύπνος μου ήταν αναπόφευκτος και βαθύς. Όταν οι συμμαθητές μου παραπονέθηκαν στον Δημήτρη και πρότειναν να φύγω από το σεμινάριο ή να μην έρθω καθόλου ο Δημήτρης τους απάντησε : << Με αυτόν τον τρόπο μπορεί η Άντα αυτή τη στιγμή να είναι μαζί μας, ας το επιτρέψουμε >>
. Ο καθένας έρχεται και φεύγει όταν θέλει. Αυτός που αργεί είναι συχνά το στοιχείο που λείπει ή άλλη δύναμη του «απομηχανής θεός » δηλ. το “deus ex machina” για την αναπαράσταση που είναι σε εξέλιξη.
. Τα κινητά τηλέφωνα μένουν ανοιχτά ή είναι απενεργοποιημένα, ότι προτιμάει ο καθένας – ένα τηλεφώνημα μπορεί επίσης να σημαίνει πολλά.
. Προτιμάμε την ηρεμία και τις αργές κινήσεις γιατί κάνουν πιο ξεκάθαρη τη διαδικασία του συντονισμού, αλλά επιτρέπουμε και την ανησυχία.
. Επιτρέπουμε πολλές αναπαραστάσεις ή κινήσεις στο δωμάτιο ταυτόχρονα.
. Αντιμετωπίζουμε επίσης διαφορά αιτήματα ταυτόχρονα: έχουμε π.χ. δύο μητέρες και δύο κόρες με προβλήματα όπου μπορούμε να δουλέψουμε με τα αρχέτυπα Κληταιμνήστρα – Ηλέκτρα ή τη Δήμητρα – Περσεφόνη.
. Κάνουμε τις Μικρές αναπαραστάσεις Hellinger με 4 αρχέτυπα ή κινήσεις. Για παράδειγμα για ένα νέο ξεκίνημα στη ζωή μας προτείνω τις τέσσερις φάσεις της Σελήνης.
. Είμαστε επίμονοι ή γενναιόδωροι θεραπευτές – δίνουμε στον εαυτό μας τον χρόνο που χρειάζεται. Οι αναπαραστάσεις μπορούν να διαρκέσουν 4 ώρες και περισσότερο.
. Ακόμα κι αν επικρατεί η αρχή της ελευθερίας, αν κάποιος θέλει να φύγει για τους λόγους του – αυτό ακολουθεί την αρχή, ότι η έξοδος μπορεί να αντιπροσωπεύει έναν αποκλεισμού που σχετίζεται με την αναπαράσταση που βρίσκεται σε εξέλιξη, γι’ αυτό η έξοδος εξερευνάται και επομένως περιλαμβάνεται
. Αντίθετα, μπορεί επίσης να συμβεί η αναπαράσταση/σεμινάριο να τελειώσει πολύ νωρίτερα από το αναμενόμενο. (Να θυμάστε δεν μετράει ο χρόνος αλλά το αποτέλεσμα)
. Εργαζόμαστε επίσης στη συνέχεια με την υλοποίηση της εικόνας του αποτελέσματος (περισσότερα για αυτό στο κεφάλαιο Οικογενειακή αναπαράσταση στην πρακτική της καθημερινής ζωής)
. Στη ελληνική σχολή δίνεται μεγάλη σημασία στο πως ο συμμετέχων θα υλοποιήσει στην καθημερινότητα του, την εικόνα λύσης που δίνει η αναπαράσταση. Για αυτό συχνά προτείνονται ασκήσεις για μετά το τέλους του σεμιναρίου.
Η συχνή συμμετοχή σε συνάξεις αναπαραστάσεων βοηθάει το άτομο να συμφιλιωθεί με τον εαυτό του και στο να ζει ευτυχισμένα